dilluns, 27 de novembre de 2017

La Pobla Tornesa (La Plana Alta)


El seu terme, enclavat en una xicoteta vall voltada per les serres del Desert i de Borriol, està travessat pel Meridià de Greenwich. D'entre els paratges més coneguts destaquen el Pinar de la Planeta, on abunden els bolets; la Cova dels Malandrins, el Pou de la Figuera, el coll de la Mola, la font de la Rabosseta, el Cingle, i el Bassot. Per als caminants hi ha el sender que uneix el Desert de Les Palmes amb La Pobla Tornesa.


S'hi han trobat importants deixalles del Paleolític (la Cova Negra) i posteriors. Es creu que el seu origen arranca d'una venda o posada de la calçada romana que la creuava, com ho demostren els tres mil·liaris que es conserven en l'anomenada Senda dels Romans (possiblement la Via Augusta). En època musulmana era una alqueria del castell de Montornés; després la conquesta fou cedit a Pérez Sanz, i més tard passà a formar part de les propietats de Ximén Pérez d'Arenós, qui posseïa el senyoriu del castell de Borriol. Fou el centre de la nomenada baronia de la Pobla Tornesa, que el 1515 fou comprada per Nicolau Casalduc, la qual família encara posseeix gran part del terme. Durant la guerra de Successió, el 25 de maig de 1708, el general borbó D'Asfeldt (1665-1743) ocupà el poble i furtà tota la collita la qual cosa provocà la fugida dels poblatins, durant uns dies, cap a Vilafamés.


Els mil·liaris ja citats, i l'església de Sant Miquel, de 1734 i l'ermita de Sant Joan de la Vila, de 2005, són els trets més característics del patrimoni local.


Els menjars més estimats: carn a la brasa, olla amb verdures i els dolços, de què destaquem les "descòrregues" (coques d‘ametla i nous). Menció a banda mereixen els bolets dels quals s'hi celebra una mostra que atrau gran quantitat de boletaires.
Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada