dimecres, 22 de novembre del 2017

Montitxelvo (La Vall d'Albaida)


Ubicat a les faldes de les serres d'Ador i del Benicadell, al llarg de la seua superfície podem visitar el barranc del Xetà, les Penyes Altes i la font, el molí i l'àrea d'esbarjo de Micairent. Cal destacar la seua important arquitectura hidràulica, formada per aqüeductes medievals i mines d'aigua, i els seus riu-raus on antany s'elaborava la pansa.


D'origen romà, després de la conquesta va pertànyer a Vidal de Vilanova, qui construiria un castell el 1318, i el 1364 annexionaria l'alqueria de Nutrien per donació règia. Fou propietat de Dídac Mercader i el 1534 s'erigí en parròquia independent de la Pobla del Duc. El 1534 tenia 50 cases morisques, i el 1609, després de l'expulsió, 75 cases de cristians nous.
Es conserven al poble un parell de taulells ceràmics amb representacions religioses de 1790 i:
  • Església de santa Anna. Té per titular Santa Anna, i fou reformada al segle XVIII.
  • Arcada del Planet. Es tracta d'un aqüeducte que sembla datar del segle XV i que fou reconstruït a finals del XVII o principis del XVIII.
  • Molí de Micairent. Segle XVIII.
  • Ermita del Salvador. Segle XIX.  Semiabandonada durant molt de temps, ha estat recuperada recentment.
  • Bassa del Sastre. Magnífica obra d'enginyeria hidràulica construïda possiblement a finals del segle XVII i reconstruïda en nombroses ocasions.
  • Riuraus. Els riuraus formen part dels paisatge rural de la zona, però estan desapareixent per falta de manteniment. La majoria es construïren al segle XIX.





Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada