dilluns, 14 de maig del 2018

Aranyel (L'Alt Millars)


Com a la resta de la comarca s'hi parla castellà. Compta amb els nuclis de població d'Aranyel i L'Artejuela. El terme està travessat i regat pel riu Millars i el terreny és eminentment boscós: pins, bosc de ribera i flora mediterrània. Hi abunden les fonts, Fuente Manzano, Fuente Seguer, Fuente de la Hoya i moltes més; també cal citar les piscines naturals que formen els meandres del riu. Les màximes altures són el Campero (914 m) i El Magraile (878 m).


Hi ha jaciments ibers disseminats pel terme. Existeixen indicis de població àrab en l'any 786. Fou conquistada per Jaume I (1208-1276) i donada a la família Vallterra. Posteriorment passà a formar part del senyoriu del comte de Villanueva. Des de mitjan segle XIX l'emigració --principalment cap a Barcelona-- ha delmat la població de manera important.


Tot el casc urbà , de cases blanques amb teulada àrab, carrerons moriscs i moltes costeres, forma un conjunt pintoresc. Del seu patrimoni citarem:
  • Església de l'Assumpció. Del s XVII. Hi ha un peu de custòdia de la mateixa època.
  • Ermita de sant Roc.
  • Ermita de santa Bàrbara, en L'Artejuela.
  • Masia dels Catalans. Antiga pedania, actualment despoblada i abandonada. Comptava amb una xicoteta capella, que també ha sofert l'oblit i l'abandonament.
  • Antic Palau .
  • Ajuntament .
  • Masies típiques de la zona, escampades pel terme.

La gastronomia, basada en els productes de la terra, ofereix el guisat de carn de bou; fritada de porc de la Jarra; olla i gatxes. Dels dolços, les figues albardades de la Nit de Nadal i la Caridad, coca de farina, ou i llavoretes.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada