Fonts
com la de Camarillas, el Chorrillo, la Malaña, la Hoyuela; masies com la
Talaia, la Cerrada, los Planos i Hondonera; diversos cims i pujols no massa
elevats dels què el més important és la Penya Escabia, i un bon grapat de
senders i rutes constitueixen els principals atractius paisatgístics d'aquest
municipi castellanoparlant.
El
seu nom prové de toros i toràs que hi acudien antigament a pasturar als seus
voltants, encara que en l'actualitat aquests ramats es troben reduïts al mínim.
Lloc fundat pels àrabs, que fou conquerit per Jaume I (1208-1276) i lliurat a l'orde de Calatrava, en poder de la
qual es va mantenir fins el regnat de Carles
I (1661-1700), qui va incorporar-la a la Corona. El general isabelí Azpiroz va instal·lar-s'hi, la qual
cosa va provocar un fort setge per part dels carlistes que acabà el 22 de maig
de 1840. Fou poblet de Begís fins el 1842, en què fou erigit municipi
independent. Demogràficament presenta, des les primeries del XX una progressiva
reducció de la seua població jove, ja que aquesta emigra vers zones industrials
com ara Barcelona, La Plana de Castelló i l'Horta de València.
Els
sectors econòmics són: l'agricultura amb predomini de l'ametler i l'olivera;
també hi ha pomes i hortalisses; la ramaderia: ovelles, sobre tot; també
granges de porcs i avícoles; la construcció i el sector serveis. La indústria
hi és nul·la.
Antoni Ponz Piquer va
nàixer a Toràs (L'Alt Palància)el 28 de juny de 1725. Conegut com el Pare Ponz,
va rebre una formació molt completa, humanística, artística i teològica, a Sogorb,
la Universitat de València, Gandia i l'Escola de les Tres Arts de Madrid.
Viatger impenitent, va passar llargues temporades a Itàlia i va viatjar per tot
l'Estat i per Europa; fruit d'aquests viatges són els seus "Viatges
d'Espanya" i "Viatges fora d'Espanya". Però no per això deixà de
cultivar les altres seues passions: la pintura i la història. Fou una figura essencial
de la política cultural borbònica i va treballar en la recopilació de treballs
i reliquiaris de la Biblioteca d'El Escorial. En 1773 va ser elegit acadèmic de
la d'Història i el 1776 va ser secretari de la Real Acadèmia de Belles Arts de
San Fernando. Va morir-se a Madrid el 4 de desembre de 1792.
L'olla,
feta amb plantes aromàtiques, la carn torrada, el matapuerco , conill, coques
de sardina, embotits, oli i olives del terreny, i en el capítol reboster
escudelles, figues amb nous i confitures caseres en són una bona mostra de la
gastronomia local.
Avís:
En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem
comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la
immediata retirada de les mateixes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada