dilluns, 23 de juliol del 2018

Beniarrés (El Comtat)



Al seu terme es troba la Cova de l'Or, situada al vessant meridional de la serra del Benicadell, és un jaciment clau per a la investigació i el coneixement del Neolític valencià. Datades en 5600 aC, foren descobertes en 1933, i en les diferents campanyes arqueològiques realitzades s'hi han trobat ceràmiques decorades i cereals carbonitzats que han permès situar l’horitzó inicial de l’agricultura i la ramaderia a la península Ibèrica. També és interessant la visita al pantà que du el seu nom; la cova dels Nous Forats i el barranc de l'Encantat i la microreserva de flora de l'Alt de Senabre.


Poble d'origen musulmà, també anomenat al llarg dels temps Benafarrez, Benarraes, Benarés, Beniarraez, fou conquistat per Jaume I (1208-1276) l'any 1253 i va estar integrat per moriscs fins l'any 1609, en què van ser expulsats. Fou senyoriu de Beni Arràez -que donà nom al poble--, musulmà convertit al cristianisme amb el nom d'Almudino, el qual, per deutes, perdé el lloc en favor de Ponç Guillem de Vilafranca, qui va apropiar-se'l sense esperar sentència del Justícia, per la qual cosa Jaume I va ordenar-li que el restituís al seu senyor. Depengué jurisdiccionalment del castell de Perpuxent, que fou concedit a Gil Garcés d'Azagra el 1259 per part de Jaume I, davant la primera revolta d'Al Azraq (1208-1276); posteriorment passà a diversos senyors cristians i a l'orde de Montesa. Des de principis del segle XX es produeix un increment de la població, i en les dècades dels 50-60 descendeix notòriament degut a una gran emigració cap a França en acabar la construcció del pantà; en els anys 70 s'estabilitza.


L'agricultura que propicia el Serpis i la indústria de Cocentaina i Muro de l'Alcoi són els pilars de la seua economia.

Patrimoni històric:
  • Església de Sant Pere apòstol, edificada el segle passat sobre una antiga construcció gòtica.
  • Ermita del sant Crist dels Afligits, a la qual s'arriba després de pujar un elevat calvari.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada