El
terme, voltat per la serra del Coto, la de l’Algaiat, la Serreta i la Penya
Gorda, ofereix nombroses rutes senderistes. El municipi compta amb dos nuclis
de població: L’Alguenya i La Solana.
Sobre
el topònim hi ha dues versions, ambdues coincideixen que prové de l'àrab, però
mentre que una diu que significa “la rica, la opulenta”, l'altre l'atribueix a
una planta utilitzada per fer tints abundant en el terme. Situada en la vall
per on transitava l’antiga la Canyada Ibero-romana cap a Jumella, la seua
història com a municipi independent és molt curta ja que fins 1826 fou llogaret
de Monòver i fins 1934, en què es va constituir l’ajuntament, del Pinós. En 1361
se la citqa com Camp d'Alhenya i, posteriorment, en 1470 se la cita com Canyada
d’Alhenya en un document adreçat a Ferran
el Catòlic (1452-1516). També apareix citada com Alhenya en altres
documents. En el segle XVI hi ha notícies de la presència de moriscs.
És
un poble típicament agrícola, dedicat al conreu de la vinya, l'oli i l'ametlla.
S’hi elaboren, com a la resta de la comarca, bons vins inclosos en la
Denominació d'Origen Alicante. Hi ha també indústria de fabricació de licors i
d'elaboració de marbre, aquesta en expansió. L’artesania típica que s’hi ha
conservat la trobem en el treball de l’espart i la randa de boixets.
L’únic
monument digne d’esment és l’església parroquial de sant Josep, bastida en 1738
en estil romànic, amb dues torres bessones afegides el segle XIX. L’origen
del lloc van ser les coves que estan fora del casc urbà actual i que durant
molts anys s’utilitzaren com a habitatge habitual. Avui en dia s’hi conserven
moltes d’elles com a segona residència.
S’hi
conserva plenament la cuina típica de la zona: arròs amb conill i caragols,
fasegures, gaspacho de torta a la pala, borreta, putxero i bons embotits
artesanals.
Avís:
En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem
comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la
immediata retirada de les mateixes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada