dijous, 19 de juliol del 2018

L'Alguenya (Les Valls del Vinalopó)



El terme, voltat per la serra del Coto, la de l’Algaiat, la Serreta i la Penya Gorda, ofereix nombroses rutes senderistes. El municipi compta amb dos nuclis de població: L’Alguenya i La Solana.


Sobre el topònim hi ha dues versions, ambdues coincideixen que prové de l'àrab, però mentre que una diu que significa “la rica, la opulenta”, l'altre l'atribueix a una planta utilitzada per fer tints abundant en el terme. Situada en la vall per on transitava l’antiga la Canyada Ibero-romana cap a Jumella, la seua història com a municipi independent és molt curta ja que fins 1826 fou llogaret de Monòver i fins 1934, en què es va constituir l’ajuntament, del Pinós. En 1361 se la citqa com Camp d'Alhenya i, posteriorment, en 1470 se la cita com Canyada d’Alhenya en un document adreçat a Ferran el Catòlic (1452-1516). També apareix citada com Alhenya en altres documents. En el segle XVI hi ha notícies de la presència de moriscs.


És un poble típicament agrícola, dedicat al conreu de la vinya, l'oli i l'ametlla. S’hi elaboren, com a la resta de la comarca, bons vins inclosos en la Denominació d'Origen Alicante. Hi ha també indústria de fabricació de licors i d'elaboració de marbre, aquesta en expansió. L’artesania típica que s’hi ha conservat la trobem en el treball de l’espart i la randa de boixets.


L’únic monument digne d’esment és l’església parroquial de sant Josep, bastida en 1738 en estil romànic, amb dues torres bessones afegides el segle XIX. L’origen del lloc van ser les coves que estan fora del casc urbà actual i que durant molts anys s’utilitzaren com a habitatge habitual. Avui en dia s’hi conserven moltes d’elles com a segona residència.

S’hi conserva plenament la cuina típica de la zona: arròs amb conill i caragols, fasegures, gaspacho de torta a la pala, borreta, putxero i bons embotits artesanals.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada