El
municipi, de parla castellana, es troba enclavat en el Parc Natural de la Serra
Espadà i està regat per la rambla de Fonts, tributària del Millars; compta amb
força atractius paisatgístics, que podem conèixer recorrent la part que li
pertoca del GR36, sender que travessa la serra, i que relacionem tot seguit:
Alt del Pinar (1.000 m), Bassa del Pinar (1100 m), Morrones de Gil, on es troba
l'antiga mina de mercuri; rambla del Català, fonts de Santa Bàrbara,
Montalbanas, Vella, Macasta, la Barraca i alguna més; el Mirador del Romeral i
la microreserva del Bosc del Tajar.
Al
terme s'han trobat jaciments ibers (Alt de Sant Cristòfol i Macasta). El
topònim Torralba, d'origen llatí, compost de turris (torre) i alba (colònia fortificada) fa pensar que l'inici
d'aquest poble fóra una torre romana de vigilància (fins i tot s'hi ha trobat
una moneda i algun atifells més de l'època), de la qual més tard van obtenir
els carreus per a la construcció del temple, però allò que és evident és que el
primer document sobre l'existència de Torralba està signat per Abú Zeyt (¿?-1269), rei musulmà de
València, i no és altra cosa que el compromís de cessió a Jaume I (1208-1276) dels seus territoris i la seua conversió al
cristianisme. Al segle XVI, quan pertanyia a la baronia de Milà d'Aragò, pot
ser es va produir un refundació del poble. La seua població, però, es va mantenir
morisca fins el lamentable decret d'expulsió de 1609 que va deixar desert el
poble i va obligar a la seua repoblació, en 1611, amb cristians. A principis
del XX n'era propietat, juntament amb Toga, de Miquel Saavedra.
L'economia
es manté amb l'agricultura: hortalisses, cireres, oliveres i ametlers; la
construcció, el sector serveis i les brigades forestals.
A
banda del casc antic en què encara s'observa la traça murada dels segles
IX-XII, cal esmentar:
- Castell de Villahaleva. A poques penes podem observar restes de les muralles d'aquest xicotet castell moro, dels segles X-XII, que roman destruït des dels primers moments de la conquesta cristiana.
- Església de la Transfiguració del Senyor. Segle XVIII.
- Ermita de Santa Bàrbara . Sobre una antiga mesquita.
Els
menjars corresponen al tipus de cuina muntanyenca, forta i basada en els
elements de la terra i la caça: conill, embotits en gerra, senglar en salsa,
olla casera, etc.
Avís:
En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem
comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la
immediata retirada de les mateixes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada