dilluns, 9 de juliol del 2018

La Llosa del Bisbe (Els Serrans)



En un terme considerat com la porta d'accés a la comarca dels Serrans trobem paratges dignes de visita pels excursionistes, com a mostra citarem les fonts de la Canaleta, Santa Maria, Fuente Pedro i Fuente Antón, el pou del Fraile (134 metres de fondària), la cova de la Mora o la muntanya del Calvari, amb l'ermita de la Verge dels Dolors, del segle XIX.

S’han trobat deixalles d'un important poblat del Bronze: La Talaiola. Té el seu origen en la cessió d'aquestes terres i les de Xulilla i El Villar feta per Jaume I (1208-1276), el 12 de març de 1271, a favor del Capítol catedralici de València i al bisbe Andrés Albalat. Va formar part de la baronia de Xulilla però després de nombrosos conflictes, en 1686, l'arquebisbe de València, Joan de Rocabertí, va demanar la independència municipal, la qual cosa es va aconseguir per privilegi de Carles IV (1748-1819), el 7 de maig de 1795, que declarava La Llosa vila independent.


És un poble eminentment agrícola amb zones de reguiu que donen taronja, bresquilla, albercoc i hortalisses; en la part del secà, garrofa, raïm, oliva i ametlla. Altres sectors econòmics són el sector serveis, afavorit pel pas de la carretera València-Ademús; la construcció, la ramaderia i la mineria, que a canvi de minsos beneficis ha destrossat el paisatge de la comarca, ja que les empreses mineres han incomplit sistemàticament el compromís de deixar els terrenys en condicions de repoblació.


A banda de l'esmentada ermita, al poble hi ha l'església de Sant Sebastià, del segle XIX.

La Llosa del Bisbe és coneguda per la qualitat dels seus embotits i la seua carn.

Un motiu d'orgull per a les gents del poble és la banda de música que, des de 1878, funciona i compta, àdhuc, amb escola de músics, fet insòlit en un municipi tan menut.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada