dimarts, 31 de juliol del 2018

Castellonet de la Conquesta (La Safor)



És el segon poble més menut de la vall del Vernissa i un dels més xicotets de La Safor. S’emplaça al vessant meridional del tossal de Coello i el de Carrero, en plena serra d'Ador i compta amb força paratges, com la Vall de Tarro; senders de curt recorregut ideals per a caminants i bicituristes i fonts naturals com la Font Major, la de la Fita, la Nova, la del Gauet, la de Massil o la de la Cuta.


En les immediacions hi ha el tossal de Castellonet amb restes d'un poblat ibèric aixecat sobre un anterior del Bronze. En 1249 Castellonet era una alqueria depenent del castell de Borrò, annex de Palma. En 1545 fou venuda per Valerià Boïl a Miquel de Santafé, per la qual cosa durant molt de temps fou conegut com Castellonet de Santafé; els següents propietaris serien els Almúnia, cavallers de la conquesta, que donaren el cognom actual al poble.


El nucli urbà del traçat tradicional conserva l'arc romà de la porta d'accés al recinte poblacional, restaurat el segle passat per donar-li major alçària que l'original, a més a més el seu patrimoni presenta:
  • Palau dels senyors de Castellonet o dels Almúnia. Edificació del XVIII que conté una lògia renaixentista ara tapiada.
  • Església parroquial de Sant Jaume. Neoclàssica, de 1729, restaurada el 1917.
  • Almàssera. Habilitada com a restaurant.
  • Ermita de Santa Fe. Anteriorment mesquita, actualment en ruïnes.
  • Safareig municipal. Amb una segona porta d'entrada al poble: l'arc de l'Albacara, d'origen àrab.
  • El castell originari ha desaparegut completament i només es conserva un arc adossat als habitatges.


Cal esmentar la mel que s'hi produeix i, entre els plats més populars: gambes amb bleda i pastissets escaldats (antigament la gamba es recollia a les fonts del poble), blat picat, all i pebre, arrossos, carns i, de postres, carabassa, moniato, reganyades d'ametla o pastissos d'herbes.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada